Başarılı Bir Sosyal Girişimcilik için Nelere Dikkat Edebiliriz?
Sosyal girişimciliği insanların yaşamlarını daha iyi hale getirmek için çoğunlukla para ve teknolojiyi de kullanarak dünyada bir değişiklik yaratma girişimi olarak tanımlayabiliriz. Klasik şirketlerden farklı olarak sosyal girişimcilikte yatırımcıları ya da iş sahiplerini zenginleştirmek asıl hedef değildir. Bu girişimcilik türünde amaç insanlara yardım sağlamak ve dolayısıyla onların yaşam standardını yükseltmektir.
Sosyal girişimci olmak için önce iş modelinizin kendi kendini idame ettirebilmesini sağlamanız önemlidir. Çoğunlukla sosyal girişimler kâr amacı gütmezler ancak bir sosyal girişimden kar etmek mümkündür, bu da o girişimin yanlış yolda olduğunu göstermez. Örnek vermek gerekirse, 1970’li yıllarda sosyal girişimciliğe odaklanan ve durumu olmayan insanlara fon sağlayan Grameen Bank sosyal girişimciliği aynı zamanda para da kazanan kazançlı bir şirkete de dönüştürmüştür. Günümüzdeki sosyal girişimler de çoğunlukla bu modeli kullanmaktadır. Peki başarılı bir sosyal girişimci olmak istiyorsanız nelere dikkat edebilirsiniz?
Sosyal girişimine fon bulup organik olarak büyümek
Şirketi büyütmek, finansal olarak gelişmek için zamana ihtiyacınız olduğunu dolayısıyla gerçek bir gelişim ve büyüme için sabırlı ama aynı zamanda ısrarcı olmanız gerektiğini unutmayın. Eleştiri ve önerileri de dinleyerek ekibinizle birlikte hedefinizi bulup netleştirin ve sürece ekiptekileri de dahil ederek hedefleriniz doğrultusunda çalışmaya başlayın.
Risk alabilmek
En başarılı sosyal girişimler çoğunlukla gerektiğinde risk almaktan çekinmeyenlerden çıkmaktadır. Uygun gördüğünüz zamanlarda aldığınız riskler sosyal girişiminizi başarıya ulaştırmada yardımcı olabilir.
Başarılı ve deneyimli sosyal girişimlerden yararlanmak
Sosyal girişiminizde başarılar elde etmek için tecrübelerden faydalanmalısınız. Alanında başarılı olmuş sosyal girişimlerin deneyimlerinden faydalanarak kafanızdaki soru işaretlerini kaldırmak ve onlardan ilham almak daha az hatayla ilerlemenizi sağlayarak motivasyonunuzu da artıracaktır.
Hep öğrenmek ve meraklı kalmak
Başarılı bir sosyal girişimci olmak için merak duygunuzu her daim korumanız ve dünyadaki yenilikleri yakından takip etmeniz gerekir. Özellikle alanınızla ilgili sürekli araştırma halinde olmalı ve girişiminizi geliştirecek yeniliklerden ve fikirlerden haberdar olmalısınız.
Bir sonraki adımı iyi planlamak
Sağlam temelli bir sosyal girişim için siz ve ekibinizdeki insanlar bir sonraki adımı iyi planlamalı, mevcut duruma ve başarılara odaklandığınız kadar atacağınız yeni adımları da düşünüp sosyal girişiminizin gelişimine uygun hareket etmelisiniz.