Bir Girişim Nasıl Kurulur? Girişim Kurarken Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?
Girişim kurma sürecinde girişiminizin sağlam temeller üzerine atılmasını istiyorsanız bu süreçteki gereklilikleri de aşama aşama yerine getirmelisiniz. Bir girişim kurma aşamasında kuracakları girişimin doğru adımlar içerip içermeyeceği özellikle yolun başındalarsa girişimciler için oldukça önemlidir dolayısıyla bir girişimin nasıl kurulacağına dair birtakım önemli aşamalardan bahsetmek gerekirse;
- Piyasa araştırması yapmak
Girişim kurarken dikkat edilmesi gerekenlerin başında girişiminizle ilgili piyasa araştırması yapmak olmalıdır. Bunun için de cevabını bilmeniz gereken bazı sorulara yanıt veriyor olmanız gerekir. Sunmayı düşündüğünüz hizmet ya da ürünün piyasadaki ihtiyaç analizini yaptınız mı? Benzer hizmet yada ürün sunan diğer firmaların oranı nedir? Bu şirketlerle rekabet şansınız nedir? gibi kritik sorulara vereceğiniz cevaplar başarılı olma potansiyelinizin olup olmayacağı konusunda size fikir verecektir. Rakip şirketlerin çalışmalarını yakından incelemeli, ne tür pazarlama ve reklam çalışmaları yaptıklarını belirlemeli ve piyasadaki paylarını incelemelisiniz. Bu yolla onların yaptığından farklı ve niş bir alan yaratarak onların üstüne geçebileceğiniz yöntem ve stratejiler belirleyebilirsiniz.
Girişimcilik Eğitimi Nedir? Girişimcilik Eğitiminin İçeriği Nasıl Olur? diye merak ediyorsanız. Yazımıza bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.
- İş planı yapmak
İş fikrinizi netleştirip, araştırmanızı da yaptıktan sonra da uygulama aşamasına geçince bir iş planı hazırlamak gereklidir. İş planı yapmanın amacı girişim kurma sürecinde hedefler için nelerin nasıl ve ne zaman yapılacağının belirlemesidir. İş planı girişimcilerin sahip olması gereken bir plandır zira yatırımcı desteği de istiyorsanız, iş planı şart olacaktır.
- İşi kurmak önemlidir
Bu aşamada işyerinin kiralanması ya da satın alınması, girişim çevrimiçi olacaksa web sitesinin kurulumu gibi işlemlerin yapılması, çalışanların, ekipmanların edinilmesi, işyeri donanımlarının kurulması gibi faaliyetlerin gerçekleştirilmesi vardır. Evrak işleri, kendi işinizi kurduğunuzda sürecin bir parçasıdır. Başladığınız işletme türüne ve bulunduğunuz yere bağlı olarak, durumunuza uygulanabilecek çeşitli küçük işletme lisansları ve izinleri vardır. Başlangıç sürecinde işletmenize hangi lisansların ve izinlerin uygulanabileceğini araştırmanız gerekecektir.
Girişimcilik eğitimi için bilgi almak için eğitimlerimize göz atabilirsiniz.
- Satış ve pazarlamaya odaklanmak
Girişiminizi kurmak için temel ve gerekli adımları attıktan sonra sektörünüze göre pazarlama stratejinizi tanımlamanız dolayısıyla öncelikli olarak hedef kitlenizi detaylı olarak incelemeniz gerekmektedir. Hedef kitleyi konumlandırdıktan sonra özellikle sosyal medyanın gücünden faydalanarak hedef kitlenize ulaşımınızı genişletebilir, diğer firmalarla iş birliklerine giderek piyasada bilinirliğinizi artırabilirsiniz. Bu konuda işin uzmanlarından destek almanız şirketinizin daha emin adımlarla ve daha hızlı ilerlemesine yardımcı olacaktır.
- Karşılaşılan fırsatları iyi değerlendirebilmek
Girişimcilik serüveniniz boyunca şirketiniz için çaba gösterdikçe çeşitli engeller ve fırsatlarla karşılaşacaksınız. Engelleri gelişiminiz için karşılaşacağınız fırsatlar olarak görebilmek yani bu engelleri birer fırsata dönüştürebilmek sizi ve şirketinizi güçlü kılacaktır. Yine yol boyunca işinizi geliştirmenize yardımcı olacak fırsatlar karşınıza çıkacaktır ancak iş rutinine fazlasıyla daldığınızda, yanı başınızdaki fırsatları görmeniz de zorlaşabilir. İşinizin dışındaki dünyaya karşı da alıcılarınızın açık olması fırsatları görmenizi ve değerlendirmenizi sağlar.
- Yardım alarak ilerleyebilmek
İhtiyacınız duyduğunuz zamanlarda çevrenizden yardım istemek karşılaştığınız sorunların üstesinden gelmenizde size zaman ve güç kazandıracak, enerjinizi gereksiz yere tüketmenize engel olacaktır.
Profesyonel bir yardım her zaman önemlidir. Bu yüzden Koçluk ve Mentorluk Nedir? Ne Değildir? yazımızı mutlaka okumalısınız.
- B Planı yapmak önemlidir
Her türlü çabanıza rağmen girişiminiz beklediğiniz gibi ilerlemezse ne yapacaksınız? Tüm olasılıklara karşı alternatif bir planınızın olması ters bir durumda çıkışı gerçekleştirebilmeniz için gereklidir. Her an her şeyin hızlıca değişim gösterdiği girişimcilik dünyasında sektörünüze ve şirketinize ne kadar güvenirseniz güvenin büyük sorunlar ve çıkmazlar yaşama ihtimaliniz olasıdır ve işler ters gittiğinde yapmanız gerekenler konusunda bir B planınızın olması elzemdir.