Geleneksel Mandıracılık değişiyor mu?
Mandıra tarımcılığının bile tek başına %4 oranında sera etkisi yaptığı ve küresel olarak metan gazı salınımının yaklaşık %37’sinin büyükbaş hayvancılığından geldiğini, bu geleneksel tarımcılığın fazla miktarda tarım alanı ve suya mal olduğunu ve ayrıca da hayvanlara acı veren deneyimler de içerdiğini düşünecek olursak ve Dünya üzerinde daha beslenmesi gereken milyarlarca insan varsa, alternatif yollar aranmaya başlanmalıdır.
Bu alternatif yollardan biri de laboratuvar ortamında süt üretmek. TurtleTree Labs firmasının yaptığı tam da bu; memelilerden alınan hücreleri kullanarak bu hücreleri laboratuvarlarında büyütmek ve onları dev biyoreaktörlerde süt üretmeye teşvik ederek çiğ süt oluşturmaktır. Hücreler minik kamışlara yapışır, sonra bu kamışlardan sıvı çekilir ve diğer uçtan süt çıkar.
Bu süreci diğer bitki bazlı mandıra taklitlerinden benzersiz kılan önemli özelliği, toplanan bileşiklerin bir inek tarafından üretilenlerle kimyasal olarak aynı olmasıdır. Laboratuvarın strateji şefi Mx Rye, “Dünyada çiğ süt oluşturmak için hücreleri kullanan ilk şirketiz” diyor ve ekliyor “ Bu biyoreaktörlerin, bir krizin veya süt ihtiyacının olduğu dünyanın herhangi bir yerine bırakılıp hemen üretime başlayabileceğini düşünmek heyecan verici.” Başka bir girişim olan New Culture Foods de hücre bazlı kazein üretiminde başarılı oldu. Firma, süt işine girmeden önce peynir üretmeyi planlıyor.
Bu yeni girişimlerin hedefi bize süt, peynir, krema ve tereyağı gibi sevdiğimiz ürünleri daha az kirletici olan bu yeni teknolojilerle sunmak ve böylece çevreye, hayvanlara, insanlara katkıda bulunmak.
Kaynaklar:
https://hoards.com/article-26573-milk-without-the-cow-it-may-be-closer-than-you-think.html
https://www.bbc.com/future/bespoke/follow-the-food/the-green-milk-made-from-cells.html