Herkes Girişimci Olabilir mi?
Girişimci kime denir? Girişimci olabilmek için sahip olunması gerekenler nelerdir ve girişimci nasıl olunur?
Becerilerimizi, sahip olduğumuz bilgileri düşünerek çoğumuz zaman zaman kendi işimizi yapma hayalleri kurarız. Peki, bunu başarılı bir şekilde yapmanın nitelikleri nelerdir? Başarılı bir girişime başlamak için en çok MBA'e mi, Startup'larda deneyim sahibi olmaya mı, dahi olmaya mı yoksa milyon dolara mı ihtiyacınız var? Bu kriterler girişimci olmaya yardımcı olsa da, hiçbiri gerekli değildir. Uzun vadede girişimci kalabilmek için kesinlikle gerekli olan tek bir kriter vardır ve bu kulağa oldukça basit gelen ama uygulanması bir o kadar disiplin gerektiren bir kriterdir: İşi yapma ve devam ettirme isteği.
Başarılı olamamış girişimciler çoğu zaman aslında işi yapmaya istekli olmayanlardır yani yeterli iç motivasyona sahip olmayanlardır. Yanlış sebeplerle bir iş kurarlar. Gerçekçi olmayan beklentilerle başlarlar ve bunun çok zor olduğunu görüp sonra girişimlerinden vazgeçerler.
Bir hafta veya bir ay boyunca bir fikir üzerinde gerçekten heyecanlı olmak, sonra gevşemek ve başka bir şey düşünmeye başlamak bir işin devam etmesini sağlamayacaktır. Başarılı girişimciler, onları bir sonraki göreve motive eden duyguya sahip olanlardır. Başarılı bir girişimci, girişiminin birbiri ardına binlerce küçük eylemin tamamlanarak muhtemelen yıllar içinde inşa edildiğini bilir ve buna göre sabır gösterir, sebat eder.
Esnek olma istekliliği de başarılı olmak için gereklidir. Neyin işe yarayıp neyin yaramadığını öğrenmeye ve hızlı bir şekilde adapte olmaya isteklilik gerekir. Bazı girişimciler başarılı olmaya oldukça kararlıdır ve kendilerini amansızca işlerini yürütmek için zorlarlar ancak yol boyunca gerektiği yerde değişmelerine izin verme istekliliğinden yoksundurlar. Bu girişimciler muhtemelen çok zor zamanlar geçireceklerdir çünkü değişim ve uyum bir şeyler inşa etmenin temelidir.
Başarılı işler yaptıkları işe tutkuyla bağlanmış ve bu yolda ellerinden gelen tüm çabayla ilerleyen girişimcilerin ellerinden çıkar. Bir girişimci bir fikriyle ortaya çıkıp onu gerçekleştirmeye başladığında yeni iş planı yapmak, birçok engel ya da yapılması gereken işlerin içinde bulur kendini. Girişimci belki de en başta diğer insanlar tarafından gerçekçi ve gerekli bulunmayan fikirleri başarılı ve gerçekten işe yarayan bir girişime çevirmektir. Yeni bir iş kurarken girişimcilerin tutkulu ve cesur olmaları gerekmektedir. Reklam/pazarlama ya da muhasebe ile ilgili bilgisinin tam olması önemli değildir bu süreçte çünkü bu hizmetler zaten uzmanlarından alınabilir. Burada asıl önemli olan girişime olan inancın tam olması ve girişimin arkasında durulmasıdır. Ayrıca mutlaka risk alınması gereken durumlar olacaktır bu nedenle bir girişimcinin risk almayı göze alması lazım. Bir girişimci ayrıca belli bir bilgi ve deneyim seviyesinde olmalıdır; her şeyin hızla değiştiği bu yeni çağda yeni nesil girişimciliğin yeni dünyanın gerçeklerini anlayabilecek yapıda olması gerekir. Bir girişimcinin girişiminde insanların işine yarayacağı hatta hayatına etki edeceği farklı bir proje ile ortaya çıkması onu diğer standart girişimlerden farklı kılacaktır ve bu da bir girişimci olarak yola çıkmış birinin önem vermesi gereken konuların başında gelmelidir.
Tutku ve gerçekleştirilmek istenen girişime duyulan inanç ilk başlarda girişimi başlatmada yeterli olabilir ancak işin büyümesi için gerekli planlar yapılmalıdır. Detaylıca yapılmış ve iyi araştırılmış bir iş planı bir girişimcinin yol haritasıdır. Zaten bir girişime de yol haritasını gösteren ve her şeyi iyi ortaya koymuş iş planlarını düzenledikten sonra başlanmalıdır. Her şey özellikle günümüzde çabuk değiştiği için girişim yolu boyunca bu planların revize edilmesi gerekebilir.
Girişimcileri kendileri ve yaptıkları hakkında konuşurken dikkatlice dinlerseniz, kim olduklarına dair kavramlarının yaptıklarıyla sıkı sıkıya iç içe olduğunu fark edersiniz. Bu, başarılarının anahtarıdır ve hayallerini başarılı bir girişimci olarak devam ettirmeleri için gereken sıkı çalışmayı onlara yaptıran şeydir.