Japonya Uzay Çöplerini Azaltmak için Ahşap Uydular Geliştiriyor - Girişim Savaşçısı

Japonya Uzay Çöplerini Azaltmak için Ahşap Uydular Geliştiriyor

Japonya Uzay Çöplerini Azaltmak için Ahşap Uydular Geliştiriyor

Bir Japon şirketi olan Sumitomo Forestry ahşaptan yapılan ilk uyduları geliştirmek amacıyla Kyoto Üniversitesi ile birlikte çalışmaya başladı. Uzayda ahşap malzemelerin kullanımı üzerine araştırmalara başlayan ortaklar dünya üzerindeki zorlu ortamlarda farklı ahşap türlerinin dayanıklılığını denemeye başlayacak.

Atmosfere daha fazla uydu fırlatıldıkça uzay çöpleri giderek artan bir sorun haline geliyor. Projenin amacı son on yılda yörüngede biriken uzay çöp miktarını en aza indirmek ve uzaya daha fazla uzay aracı ve uydu fırlatıldıkça, Dünya’ya düşen uzay çöplerinin artmasını engellemek.

Proje sahiplerine göre tahta uydular, atmosfere zararlı maddeler salmadan veya Dünya’ya geri döndüklerinde yere enkaz yağdırmadan yanarlar. Kyoto Üniversitesi profesörü ve Japon astronot Takao Doi, Dünya atmosferine yeniden giren tüm uyduların yanması ve üst atmosferde yıllarca yüzecek minik alümina parçacıkları oluşturmasına neden olacağı için endişe duyduklarını açıkladı.

Bu nedenle de projede sıcaklık değişimlerine ve güneş ışığına son derece dayanıklı ahşap malzemeler geliştirmek için çalışılacağı ifade edildi.

Dünya Ekonomik Forumu’na (WEF) göre Dünya’yı çevreleyen yaklaşık 6.000 uydu var. Bunların yaklaşık%60’ı işe yaramaz. Yine Araştırma firması Euroconsult’a göre, önümüzdeki on yıl içinde her yıl yaklaşık 990 uydu fırlatılacak, bu da 2028 yılına kadar yörüngede 15.000 uydu olabileceği anlamına geliyor. Fırlatılacak uydu sayısı düşünüldüğünde projenin önemi bir kez daha anlaşılıyor.

Kaynaklar:

https://www.bbc.com/news/business-55463366 https://futurism.com/the-byte/japanese-startup-wooden-satellites

GİS İntibak Eğitimi: 

29 Nisan – 5 Mayıs 19.00-24.00 Arası / Kameralı Sanal Sınıfta Canlı, (Özel Networking Etkinliği İle Birlikte)
3 Haziran – 9 Haziran 19.00-24.00 Arası / Kameralı Sanal Sınıfta Canlı, (Özel Networking Etkinliği İle Birlikte)