Kamu Girişimciliği Nedir? Kamu Girişimciliği Örnekleri Nelerdir?
Girişimin ne olduğunu klasik anlamda tanımlayacak olursak maddi kazanç elde etmek amacıyla iş kurmak diyebiliriz ancak günümüzde girişim kavramı dallanıp budaklanarak çeşitli türler altında karşımıza çıkmaktadır. Girişimcilik türleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- İç Girişimcilik
- Ticari Girişimcilik
- Kadın Girişimciliği
- Sosyal Girişimcilik
- Kamu Girişimciliği
- Sanal Girişimcilik
- Kamu Girişimciliği
Kamu girişimciliğinde girişimci ve sermayeyi sağlayan kişi, bir şahıs ya da özel bir şirket değil, bir kamu kurumudur. Bu durumda ürün ya da hizmeti devlet kendisi üretir. Kamu girişimcilerini diğer girişimcilerden ayıran temel özellik işlerinde özgür olmamaları ya da kısmen özgür olmalarıdır çünkü devlete tabidirler.
Kamu girişimciliğine en iyi örneklerinden biri Atatürk Orman Çiftliği tarafından üretilen ürünlerdir. Yoğurt, bal, dondurma, peynir, süt gibi ürünlerin satışının gerçekleştirildiği bu girişimde elde edilen kar devlete aittir. Ayrıca, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) tarafından yürütülen “Tekno Katalog” girişimi de bir kamu girişimciliği örneğidir.
Kamu sektöründe bulunan kurumlar tarafından sürdürülen kamu girişimciliği faaliyetleri yeni hizmet alanlarının oluşturulmasına destek olur ve çoğunlukla kamu bankalarının yatırım ortaklığı ile gerçekleştirilir.