Kime Girişimci Denir? Nasıl Girişimci Olunur?
Girişimcilik Nedir?
Girişimciliğin klasik tanımı para kazanmak amacıyla bir iş kurma eylemidir. Ancak özellikle dijitalleşmenin hızlanıp her şeyi hızlıca dönüştürdüğü günümüzde girişimciliğin bu tek tip ve temel tanımı da dönüşmüş, dallanıp budaklanmıştır. Girişimcilikte artık büyük ölçekli sorunları çözerek dünyaya katkı sağlama eylemi artmaktadır. Girişimcilik insanları olumlu yönde etkileyerek sosyal sorunları büyük fikirlerle ele alan hizmet ya da ürün yaratarak sosyal değişim yaratma gücüne sahiptir.
Girişim kurmak dönüşüm yaratabilme gücüyse, girişimcinin rolü ve toplum üzerindeki etkisi de oldukça önemli bir hale geliyor.
Peki, girişimci olmak ne anlama geliyor, kime girişimci denir? Girişimci otomobilin sürücüsüdür. Arabayı sürmeyi başlatır ve sürücü koltuğunda oturan sorumlu kişi olarak gerektiğinde yönünü değiştirir, arabayı koşullara göre hızlandırır, yavaşlatır hatta gerekirse durdurur. Girişimci sürekli ilerleyen ve ilerlerken de ekibine ilham veren kişidir. Kurduğu girişimin, yarattığı projenin kaderinden nihai olarak sorumlu olan kişidir. Değişim ve dönüşüm yaratmanın peşinde olan her girişimcinin de hissettiği temel bir unsur vardır; tutku. Yaratmak istediği şeye olan tutkusu ona zorlukların üstesinden gelmesi ve dayanıklı kalabilmesi için bir güç verir.
Girişimci olmak ve bu yolda ilerlemek istiyorsunuz ama nasıl girişimci olunur? Bir girişime başlamak ve bir girişimci olarak başarılı bir şekilde ilerlemek için atabileceğiniz temel ve önemli adımlar vardır:
- Finansal olarak güçlü olun
Girişimciliğe başlarken bir miktar finansmana sahip olmak girişimcilik serüveninizde işinizi kolaylaştıracaktır. Girişimciliğe başladıktan sonraki ilk birkaç yıl için giderlerinizi karşılamak amacıyla bir kaynak oluşturmayı önemseyin.
- Farklı beceriler geliştirin
Bir girişimci olarak işinizi kurmak ve başarılı bir biçimde sürdürebilmek için birden fazla ve birbirinden farklı becerilerden faydalanmanız oldukça işinize yarayacaktır. Yapabildiğiniz becerilerin listesini yapın, yapamadığınız ama yapabilseniz size büyük faydalar sağlayacak becerileri belirleyip bunları geliştirmek için elinizden geleni yapın.
- Bilgi güçtür; araştırma ve bilgi sahibi olmaya önem verin
Özellikle girişimciliğe başlamadan önce sektörünüz hakkında araştırma yapın. Girişimcilik ve ilgilendiğiniz alan konusunda kitap, makale, bloglar okuyun, ilgili podcast'leri dinleyin. Bilgilendikçe yapmak istedikleriniz konusunda daha net olursunuz, daha bilinçli adımlar atarsınız.
- Etkili çözümler bulun
Bir girişimci karşılaştığı sorunlara farklı yaklaşma eğilimde olur, olaylara farklı bir bakış açısıyla bakmayı dener ve etkili olan çözümlerle sonuca ulaşırlar. Sorunlara nasıl çözüm bulup değer katabileceğinizi düşünün.
- İşbirliklerine açık olun
İlerlemenizde katkı sağlayacak ve sizin de katkıda bulunacağınız işbirlikleri içine girmekten çekinmeyin. Diğer girişimcilere ulaşın ve işbirlikleri oluşturmak için onlarla bağlantı kurun. Birlikte bir ürün, hizmet, proje üzerinde çalışmanın yollarını arayın çünkü bu birbirinizi güçlendirmenin bir yoludur.