“Open Startup” (Açık Girişim) Nedir, Neden Önemlidir? - Girişim Savaşçısı

“Open Startup” (Açık Girişim) Nedir, Neden Önemlidir?

“Open Startup” (Açık Girişim) Nedir, Neden Önemlidir?

“Open Startup” (Açık Girişim) diyebileceğimiz, aslında iş dünyasında terim olarak henüz net bir ismi bulunmayan bu kavram modern ve yenilikçi bir şirket için dahili ve harici olarak azami şeffaflığı taahhüt eder. “Open Startup” stratejisi, satış hacimlerinden gelire, web sitesi analitiğinden kullanıcı memnuniyetine kadar operasyonel ölçümlerin herkese açık olarak paylaşılmasıdır diyebiliriz. Bu ölçümler şirket web sitesindeki özel bir alt sayfada (genellikle “domain.com/open" adresinde) herkesin kullanımına sunulur. “Open Startup” felsefesini benimsemiş bir şirket dürüstlüğüne öncelik verir ve yalnızca yaptıklarıyla ölçülmek ister. Kendi bütünlükleri en önemli varlıktır ve bu her şeyin önüne konur. Performans ölçütleri hakkında içgörü sağlayarak çalışanlar ve müşteriler arasında güven oluştururlar.

Tüm başarı ölçümlerinin herkese açık olarak sunulmasının tam olarak amacı nedir?

Günümüz dünyasında dürüst yollarla para kazanmayan şirketleri düşündüğümüzde, kendine güvenen, bağımsız bir şirketin iş modelini şeffaf olarak sunması olumlu bir değişim ve daha iyi bir kültür yaratır. Bu şirketin müşterileri, çalışanları ve diğer paydaşları her ne pahasına olursa olsun bu şirket itibarını koruyacağı için “Açık Girişim”’in dürüstlüğüne güvenebilirler. Bu şirkette artan başarı ölçütleri ve bir şirketin gelecekteki uygulanabilirliğine ilişkin dürüst bir izlenimi de “sosyal kanıt" olarak ortaya çıkar ve şirketle ilgilenen tarafların o şirketle iş yapmaya karar vermesini kolaylaştırır. Açık girişimler, yatırımcı parası yoluyla yapay olarak yaratılan talep yerine genellikle gerçek bir ürün-pazar uyumuna ve organik büyümeye odaklanmayı tercih ettiklerinden bağımsız şirketler sahnesinde yaygındır ve şeffaflıkları giderek daha fazla girişimi teşvik eder.

Şirketinizi nasıl şeffaf hale getirebilirsiniz?

“Open Startup” olmaya ne kadar hazır olduğunuzu öğrenmek için öncelikle kendinize aşağıdaki soruları sormanızda fayda var:

    • Kime karşı sorumluyuz?

    • Saklanacak bir şey var mı?

    • Şeffaflık, güven oluşturmaya ve yeniden inşa etmeye yardımcı olur mu?

    • Müşterilerim ve kullanıcılarım bu şeffaflığa nasıl yanıt verir?

    • Çalışanlarım bu konuda ne düşünür?

Sorular cevaplanıp taşlar yerine oturduktan sonra ise ilham alabileceğiniz aşağıdaki web sitelerini inceleyerek siz de bu doğrultuda adımlarınızı atmaya başlayabilirsiniz:

    • s.com/open-startups

    • Liderlerin şeffaflığı ve açıklığın sınırlarını zorladıkları “TED Podcast Hour"

Kaynaklar:

https://zammad.com/en/blog/open-startups

https://www.hks.harvard.edu/centers/mrcbg/programs/growthpolicy/why-startups-should-embrace-radical-transparency

GİS İntibak Eğitimi: 

29 Nisan – 5 Mayıs 19.00-24.00 Arası / Kameralı Sanal Sınıfta Canlı, (Özel Networking Etkinliği İle Birlikte)
3 Haziran – 9 Haziran 19.00-24.00 Arası / Kameralı Sanal Sınıfta Canlı, (Özel Networking Etkinliği İle Birlikte)