Pandemi Sonrası Liderlerin Yapması Gereken Değişiklikler Neler Olabilir? - Girişim Savaşçısı

Pandemi Sonrası Liderlerin Yapması Gereken Değişiklikler Neler Olabilir?

Pandemi Sonrası Liderlerin Yapması Gereken Değişiklikler Neler Olabilir?

Pandemiden sonra dünya iş yaşamlarımızda nasıl çalıştığımıza dair farklı bakış açılarına zorluyor bizi adeta. İş dünyasında güç dengesinin işverenlerden çalışanlara kayması, çalışanların iş yerindeki amaçlarını yeniden düşünmeleri, artık çoğunluğun bir anlam arayışında olması ve yine çalışanların tam zamanlı ofise dönmek yerine hibrit modeli sürdürmek istemesi gibi konularda iş dünyasının pandemi öncesi bilinen dünyadan bilinmeyen pandemi sonrası dünyaya başarılı bir biçimde geçişi liderlerin bu köklü değişiklikleri nasıl karşılayıp dönüştürebileceklerine bağlı olacaktır. Pandemi sonrasını bir fırsata dönüştürebilmek adına liderlerin yapması gereken değişiklikler nelerdir bakacak olursak;

  • “Çalışanlar benim için çalışıyor”dan “Çalışanlar benimle çalışıyor” a geçiş yapmak

Müşterilerin bir dediğini eksik etmeyip çalışanlara kötü davranan liderlerin artık lider olarak kalamayacağı dönemlerdeyiz. Çalışanlar kendi değerlerini yeniden tanımlayarak kendilerine değer vermeyen işverenlerinden ve işyerlerinden ayrılarak gereken cevabı vermekteler. Müşterilerinizi memnun etmek istiyorsanız bunun yolu çalışan memnuniyetinden geçmektedir; çalışanlarınız kurumunuza bağlı hissetmiyorsa o kurumda yenilikçilik, ilham, vizyon, iş birliği gibi kavramlar da zayıf olacaktır.

  • Amaca odaklanmak

Danışmanlık şirketi Mckinsey’e göre iş hayatında çalışanların %70’i artık amacı olan bir iş talep ediyor. Bu gerçekten yola çıkarak liderler artık sadece şirketlerinin karlılığının peşinde olacak bir değer sisteminden çıkıp insanların yaşamlarını iyileştirerek çevresel, sosyal bir fayda sağlayacak bir değer sistemine ivedilikle geçiş yapmalılar. Yine Mckinsey’in raporuna göre bu amaca hizmet eden çalışanlar da 6,5 kat daha yüksek dayanıklılık ve verimlilikle çalışma eğiliminde oluyorlar.

  • Paradigmanızı değiştirmek

 Pandemi sonrası iş hayatının geleceği tam olarak öngörülemiyor ancak ne yazık ki liderler genellikle öngörülebilir, alışıldık modellere başvururlar ve yanıtları alabilmek için de uzmanlardan yararlanırlar. Günümüz ortamında belirsizlik hâkim olduğu için halihazırda çözümlerin uygulanması yarardan çok zarar verebilir. Modellerin problemle olan bu uyumsuzluğu, başarılı organizasyonların körelmesine neden olmaktadır.

  • Eşitlik ve kapsayıcılıkla ilgili kurumsal beklentiler belirlemek

Pandemi sonrası işe dönüşte işyerinizde sorunlara yol açabilecek olası çalışanlar arası eşitlikle ilgili çatışma alanlarını ve çalışan çeşitliliğini koruyup kollayan koşulları gözden geçirip bunun için önlemler alın.

  • Hata yapınca özür dilemek

Bir lider olarak yeni normali benimsemeye çalışırken hata yaptığınızda hatanızı sahiplenin ve özür dileyin

  • Yetenek stratejisini işin her aşamasına dahil etmek

İK ortaklarınızın kurumunuzdaki paha biçilemez ekip üyeleridir zira şirketiniz insanlardan oluşmaktadır. Dolayısıyla şirket getirilerini en üst düzeye çıkarmak için iş zekalarını derinleştiren strateji, yürütme, kritik süreçler ve projelere yatırım yaparak İK stratejinizi sağlamlaştırın.

Kaynaklar:

https://www.forbes.com/sites/richardosibanjo/2022/02/27/the-post-pandemic-workplace-5-shifts-every-leader-must-make/?sh=777b33c34fc1

GİS İntibak Eğitimi: 

29 Nisan – 5 Mayıs 19.00-24.00 Arası / Kameralı Sanal Sınıfta Canlı, (Özel Networking Etkinliği İle Birlikte)
3 Haziran – 9 Haziran 19.00-24.00 Arası / Kameralı Sanal Sınıfta Canlı, (Özel Networking Etkinliği İle Birlikte)