Pandemi Sürecinde Parlayan Girişimler
Bundan 17 yıl önce SARS patlak verdiğinde ve global düzeyde bir krize neden olduğunda, bugün dünyanın en güçlü şirketlerinden olan Alibaba gibi o süre zarfında gelişen değişimlere adapte olabilen şirketler o dönemki krizi fırsata çevirerek dev yapılara dönüşmeyi başardılar. Dolayısıyla krizler aslında görmeyi bilenler için parlak fırsatları da beraberinde getiriyor. Bundan yaklaşık bir sene önce Çin’de ortaya çıkan koronavirüs de yeni iş fikirlerinin temellerinin atılmasını sağladı. Değişen alışveriş/ yeme-içme alışkanlıklarımız, evden çalışmaya alışmamız ve sanal ortamda ister istemez daha fazla vakit geçirmemiz ile birlikte yeni girişimlerin doğuşuna da tanıklık ediyoruz. Covid 19 ve yarattığı ekonomik sonuçlar girişimcilik dünyasını yeniden şekillendiriyor. Pandemi sürecinde etkili çözümleriyle piyasaya hızlı giriş yapan girişimler ve trendler neler olmuş bakacak olursak;
- Online Sağlık Danışmanlığı / Fitness
Pandemiyle birlikte evde online fitness eğitimlerin alınması ve bununla ilgili geliştirilmiş aplikasyonların indirilmesinde ciddi artışlar yaşandı. Hastane ve klinikler sürece adapte olarak hastalarının acil durumlar dışındaki süreçlerini çevrimiçi ortamda sürdürmeye başladı. Yapılan araştırmalara göre ABD’de online sağlık harcamaları 2027 yılına kadar 6 trilyon dolara ulaşacak, artan sağlık ihtiyaçları bu alanda çeşitli fırsatları da beraberinde getirecek. Doktor ya da bir tıp uzmanı olmasanız da, bu alanda bir ihtiyaca yönelik geliştireceğiniz sağlık uygulamaları sizin bu yeni süreçte başarıyı yakalamanızı sağlayabilir.
- Evden yiyecek
Pandemi sebebiyle neredeyse bir yıldır ihtiyaç duyulmadıkça evden çıkılmıyor ve bu da haliyle yeme-içme alışkanlıklarımızda da önemli değişimlere neden oluyor. Bu nedenle paket servisler ve eve yiyecek sağlayan hizmetler ön plana çıktı. Müşteriler ürünleri evde güvenle tüketebiliyor. Market ihtiyaçlarını giderebilmek, hazır yiyecekleri evlere hızlı ve sorunsuz bir biçimde ulaştırabilmek için bu alanda önemli uygulamalar çıktı ve ihtiyaçtan kaynaklanan bu trend daha da artacağa benziyor. Covid 19 sonrası yine iş fikirleri açısından bakarsak, yemek tarifleri ile ilgili web siteleri, bloglar, Youtube kanalları ciddi oranda artış gösterdi ve kişilere başlı başına bir girişim fırsatı yarattığını söylemek yanlış olmaz. Buna adapte olabilen markalar veya bireysel girişimciler yükselişte olacak gibi görünüyor.
- Organik Tarım ve Hayvancılık
Zaten özellikle son birkaç yıldır doğal/ organik beslenme ve kaliteli gıda üretimi yükselen trendler arasındaydı ve bu salgın döneminde çok daha değerli hale geldi. Bağışıklık sisteminin güçlü olmasının önemi vurgulandıkça, organik tarım ve hayvancılık ürünleriyle ilgili işletmeler önem kazanıp daha yaygın hale geliyor.
- Online Eğitim
Okulların tatil edilmesinden sonra online eğitime geçiş ilk zamanlarda zor geldi ancak buna geçen bir yıl içinde büyük oranda uyum sağlandı ve eğitim kurum ve firmaları buna uyum da sağlamak zorunda zira uzaktan eğitim bugünü yönetmek, geleceğe hazırlanmak, yeni dünya düzenine entegre olabilmek için şart oldu. Bu süreçten sonra, online ders, workshop ve özel ders gibi kavramları ve bununla ilgili girişimleri çok daha fazla duyacağız.
- Dijital Enerji
Korona salgınıyla dijital dönüşüm hızlanmaya başladı ve enerji zekası kullanımı da giderek artıyor. 5-6 yıl içerisinde ulaşacağımız enerji zekasına pandemi nedeniyle iki yılda erişilebileceği düşünülüyor ve enerji zekası platformlarının kullanımları her alanda çok hızlı bir şekilde artıyor. İnavitas gibi platformlar enerji dağıtım şirketlerinin de elektriği etkin yönetmesine, uzaktan arızaları ve insan kaynağını yönetmesine yardımcı olan hizmetler sunuyor. Bu tip platformlar kurulumunu yaptığı akıllı cihazlar enerji verisini işliyor, bilgi haline getiriyor, sonrasında da bunu karar verebilecek bir enerji zekasına dönüştürüyor. Enerji üretimindeki kayıpları önleyip bakım süreçlerini dijitalleştirirken, şirket ve evlerdeki aylık fatura takibinden kurtulmayı ve enerji tasarrufu yapılmasını sağlıyor.
- Robotik Teknolojiler & Artırılmış Gerçeklik
Firmaların pandemi sürecinde otomasyon çözümlerine talebi arttı dolayısıyla her iş sektöründe yapay zekânın önemi fazlasıyla önem kazandı ve daha da artacağa benziyor. Ayrıca özellikle online ticaretin büyük bir ivme kazanmasıyla birlikte buna paralel olarak geliştirilmesi gereken artırılmış gerçeklik uygulamaları da trend olmaya başladı ve çok daha fazla yaygınlaşacak gibi görünüyor.