Pandemi ve Eğitim
Pandemi süreciyle birlikte zorunlu olarak, hiç gündemimizde ve planlarımızda yokken uzaktan eğitim modeline adeta can havliyle geçiş yapmak durumunda kaldık. Eğitim sürecinin aksamaması adına Dünya’da ve Türkiye’de uzaktan eğitim sistemleri kurularak online eğitime geçiş yapıldı. Ama bu hızlı geçiş ne kadar efektif oldu, ne gibi sıkıntılar yaşandı?
Dünya’ya baktığımızda Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), dünya genelinde en az 463 milyon çocuğun salgın döneminde uzaktan online eğitime erişimi olmadığını ve aylarca belki de daha uzun vadede eğitimin aksamasının ilerleyen yıllarda ekonomi ve toplumlarda olumsuz olarak hissedileceğini bildirdi. Raporda,100 ülkeden toplanan bilgilere göre her çocuğun online eğitim almak için gerekli ekipmanları yok ve bazı çocuklar da çalışmaya zorlandığı için online eğitim sürecine dahil olamıyor.
Ülkemize baktığımızda da yine benzer sorunlarla karşılaşıyoruz. Online eğitimle beraber eğitimde eşitsizlik sorunları iyice belirginleşti. Özellikle kırsalda yaşayan, internete ulaşımı çok zor olan öğrenci hatta öğretmenlerin online platformda bir araya gelerek bir eğitim sürecini başlatmalarında ciddi sıkıntılar yaşandı. Bu da özellikle sınava hazırlanan çok fazla sayıda öğrencide ciddi stres ve eğitim eksikliğine neden oldu.
Eğitim sistemi artık uzun bir süre bu şekilde online devam edecek gibi görünmekte. Daha yeni yeni geçilen bu sisteme adaptasyonun bir anda olması ve başarı getirmesi beklenemez tabii ki ancak eğitimin telafisinin olmayacağının sorumluluğuyla bu konunun Dünya ve Türkiye’de öncelik haline getirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.