SIFIRDAN BİR İŞ KURMANIN TEMELLERİ NELERDİR?
Girişimci olmak isteyen ama nereden başlayacağını da tam olarak bilemeyen girişimci adayları için küçük bir yol haritası çizmeye çalışacağız. Sıfırdan iş kurmanın yöntemleri nelerdir inceleyeceğiz. İş kurmak ve bunu başarılı bir şekilde devam ettirebilmek hiç kolay bir süreç olmasa da, başlatılan girişimlerin bir kısmı bu zorlu yolculukta sona erse de, şirketiniz ayakta kalmayı başarabilirse girişimciliğinizin sonunda elde ettiğiniz başarılar ilerlediğiniz yolda karşılaştığınız bütün zorluklara değecektir.
Sıfırdan iş kurmak için en öncelikli koşulumuz öncelikle başarmaya olan sarsılmaz inancımız, zorlu koşullarla karşılaşıldığında pes etmemek, engelleri aşma kararlılığı ve işimize duyduğumuz tutku ve inancımızdır. Bu sağlam temelle yola çıktık ve sıfırdan kendi işimizi kurmayı düşünüyoruz. Peki neler yapmalıyız bu süreçte inceleyelim:
- Beyin fırtınası faydalı olacaktır: Bir işe başlamanın tabii ki de ilk aşaması bir iş fikrimizin olmasıdır. Bilgi sahibi olduğumuz ya da mutlaka bunu yapmalıyım dedirtecek kadar tutku duyduğumuz ya da pazarda bir boşluğu yakalayıp doldurmak istediğimiz bir alan olsun, bunu bir iş fikrine dönüştürmek için beyin fırtınası yapmak bizi istediğimiz iş fikrine götürebilir.
- Pazar araştırması: Beyin fırtınası sonucunda seçeneklerinizi bir veya iki fikre kadar düşürünce seçtiğiniz sektör için hızlı bir araştırma yapın. Rakip markaların ne yaptıklarını öğrenin ve daha iyisinin ve farklısının nasıl yapılabileceğini düşünün. Bir iş kurmak istiyorsanız ve bunu özellikle sıfırdan yapacaksanız gireceğiniz pazarı çok iyi analiz etmiş olmanız gerekiyor. Sizinle aynı alanda iş yapan rakipleriniz kim olacak? Rakip analizi birinci önceliğiniz olmalıdır. Bir fikriniz var diyelim piyasada talep var mı, fikrinize ihtiyaç var mı ve de piyasa ne kadar büyük? Bir de sunmak istediğiniz ürün ya da hizmete piyasada nasıl bir talep var bunu da iyi araştırmanız gerekiyor çünkü piyasada talep yoksa ya da yeterli büyüklükte değilse insanlar ürün veya hizmetinizi almak istemez.
- Ekibinizi kurun: Büyük girişimciler her zaman alanında yetkin kişilerden destek alarak, güçlü ekipler kurarak ilerlerler çünkü gerçek anlamda büyümeyi ancak böyle yakalayabileceklerini bilirler. Peki insanlar özellikle başlangıç aşamasında ekibinize neden katılsınlar? Bir kere öncelikle ekibinize katılmasını istediğiniz kişi size güven duymalıdır. İnsanlar üzerinde güven duygusu yaratmak, iyi iletişim kurmak çok önemlidir. Yine ekibinize katılmasını istediğiniz kişiler yapacağınız işe inanmalılar. Sizin onlara sunacağınız bir vizyonunuz olmalı ve onlar size katılacak kadar bu vizyondan etkilenmeliler.
- Yatırımcı bulun: Yatırımcıların karşısına bir ürün prototipi ile çıkarsanız, elinizde somut bir şeyle onlara gittiğiniz için yatırımcı da bunu ciddiye alacaktır çünkü insanlar gördüklerine inanır ve yatırım yapar. Yatırımcıları nereden bulacaksınız? Tanıdıklarınızdan başlayarak sermayesi ve vizyonu olan tanıdığı birileri var mı diyerek isimler almak, kuluçka merkezlerine, startup etkinliklerine katılmak bazı seçenekler arasındadır.
- Pazarlamaya önem verin: Yatırımcı buldunuz diyelim ama girişiminizi pazarlamak durumundasınız. Bunun için de özellikle güncel pazarlama yollarını araştırarak pazarlama konusunda yaratıcı fikirler edinin, farklı stratejiler geliştirin. Bu aşamaya vakit kaybetmeden geçin çünkü pazarlama olmadan girişiminizin tutunması ve başarılı bir biçimde ilerlemesi çok zordur.
İşi kurmak ve ilk satışları gerçekleştirmek, bir girişimci olarak yapılacak işlere sadece bir başlangıçtır. Girişiminizi ayakta tutabilmeniz için her zaman büyümeye devam etmelisiniz. Bunları yapmak büyük çaba ve mücadeleler gerektirecektir fakat işiniz için ne kadar çabalarsanız karşılığında o kadar iyi sonuçlar elde edeceksiniz.