STARTUP NEDİR ve NASIL KURULUR? - Girişim Savaşçısı

STARTUP NEDİR ve NASIL KURULUR?

STARTUP NEDİR ve NASIL KURULUR?

Türkçe’ye “Yeni Girişim” olarak çevrilmiş olan Startup, Amerika’da Sillikon Vadisi’nden çıkmış ve tüm dünyaya yayılmış bir iş modelidir. İngilizce bir kelime olan “Startup”, kelime olarak “Başlama” anlamına geliyor. Startup’lar, modern dünyanın hızına ayak uydurma amacı taşıdıkları için büyük bir sürat ve esneklik anlayışıyla kuruluyorlar ve dolayısıyla yenilikçi ve güncel bir yönetim tarzına sahip oldukları için de dinamik yapıları ile çağın tüm ihtiyaçlarını yakalayabiliyor ve hızla değişen iş dünyasına en kolay şekilde adapte olabilen iş girişimleri oluyorlar.

Bir probleme yönelik çözümler üretmeyi amaç edinen ve çözümleri uygulayıp çok hızlı bir şekilde gelişen şirket olarak tanımlanıyorlar. Dahil oldukları iş türleri genellikle teknoloji ve yazılım alanında olsa da, finans ve pazarlama gibi farklı alanlarda da startup şirketleri ortaya çıkmıştır.

 NASIL KURULUR?

Startup kurmanın en önemli unsurlarından biri birlikte çalışacağınız kişileri yani ekibinizi ve şirketleri önceden belirlemenizdir çünkü ekip bu işin olmazsa olmazıdır.

Birlikte uyum içinde çalışabilen ve birlikte yaratıcı fikirler üretip ilerleyen bir ekip startup’ın başarısı açısından oldukça önemlidir. Startup şirket kurmak istediğiniz zaman bir soruna kalıcı bir çözüm getirmek için önden sıkı bir çalışma yapmanız gerekmektedir. Bildiğiniz bir sektördeki ihtiyaçları belirleyerek o ihtiyaçlara kalıcı çözümler getiren bir girişime imza atmanız, başarılı olma ve yükselme şansınızı artıracaktır.

Start-up girişiminiz devam ederken mutlaka olumsuz durumlarla karşılaşacaksınız ve bu durumları bertaraf etmek için sıkı bir hazırlık yapmak ve her türlü senaryo için önlem alarak ilerlemek faydalı olacaktır. Bu tip bir iş modelini başarılı bir biçimde oluşturmak ve geliştirmek için yapmanız gerekenler temel olarak çevrenizdeki eksik olan şeyleri görmek ve sürekli analiz etmek, bununla ilgili bir prototip yaratmak ve bunu ilgili kişilere yaymak, start-up girişiminizi büyütmek için kurucu ortaklar ve sağlam bir ekip kurmak, yatırımcı bulmak ve ürününüzü piyasaya sürmek ve satışa başlamaktır.

HANGİ ŞİRKETLER START-UP SAYILIR?

 Yeni kurulan bir şirketin kısa süre içerisinde başarılı olarak büyüme göstermesi ile hızlı bir biçimde yükselişe geçmesi şirkete Startup özelliği kazandırabilir dolayısıyla bir şirket ne kadar büyürse o kadar çok Startup özelliği kazanmış olur.

Büyüme ve gelişme amacı taşıyan, daha iddialı bir model sergileyen iş girişimleri diye tabir edebileceğimiz Startup’ların klasik girişimcilik modelinden farkı, girişimciliğin önceden denenmiş ve başarılı olmuş formüllerden esinlendiği ve daha tahmin edilebilir ve güvenli bir model olmasıdır.

Startup’lar ise daha yenilikçi ve ezber bozan bir modelde olduğu için yapacağınız iş hakkında bir stratejiniz yoksa, işinizi düzgün bir şekilde planlamadıysanız start-up modelini uygulamıyorsunuz demektir.

STARTUP EXİT NEDİR?

Startup’ınızı kurdunuz, geliştirdiniz ve para kazanmayı başardınız; peki bundan sonra yapabilecekleriniz arasında neler var? Bu aşamadan sonra yapabilecekleriniz arasında Startup Exit bir seçenek olarak bulunuyor. Startup Exit, girişimi başkasına devrederek ayrılma anlamına geliyor. Belirli bir seviyeye ulaşan startup’ınızı dilerseniz daha büyük bir şirkete satabilir ve büyük kazançlar elde edebilirsiniz.

GİS İntibak Eğitimi: 

29 Nisan – 5 Mayıs 19.00-24.00 Arası / Kameralı Sanal Sınıfta Canlı, (Özel Networking Etkinliği İle Birlikte)
3 Haziran – 9 Haziran 19.00-24.00 Arası / Kameralı Sanal Sınıfta Canlı, (Özel Networking Etkinliği İle Birlikte)